Kampioenschappen

Wij onderscheiden de volgende categoriën Kampioenschappen:

  1. Nationale Kampioenschappen: deze kampioenschappen worden per land jaarlijks verreden. Er zijn sinds 1995 twee soorten: kampioenschap Tijdrit en kampioenschap op de Weg.
  2. Olympische Kampioenschappen: vinden eens in de vier jaar plaats tijdens de Olympische Spelen. Ook hier is tegenwoordig sprake van twee soorten: tijdrit en op de weg.
  3. Wereld Kampioenschappen: sinds 1928 elk jaar georganiseerd, elk jaar in een ander (gast)land. Het wordt vervelend, maar ook hier een onderscheid tussen Tijdrijden en de Weg.

Voor alle weg-categoriën geldt, dat het kampioenschap op een circuit wordt gereden, dat wil zeggen een vast rondje met meestal één of twee redelijk zware beklimmingen.
Het heeft jaren geduurd voordat er sprake was van een min of meer vast patroon qua datum en opzet van de nationale kampioenschappen. Tegenwoordig is het (in Europa) gebruikelijk deze kampioenschappen te verrijden in het weekend vóórdat de Tour de France begint. De trui voor de winnaar heeft meestal de kleuren van de nationale vlag en een nationaal kampioen mag zijn gehele carrière een speciaal bandje in de kleuren van de nationale vlag onderaan de mouwen van hun koersshirt dragen. Qua rennerscategorie wordt een onderscheid gemaakt tussen de eliterenners met en zonder contract - de eerste categorie zijn de profs -, de espoirs - dit zijn de renners tot 23 jaar - en de dames.
Een laatste vermeldenswaardig punt blijft het feit, dat vele kleinere landen onvoldoende coureurs op de been kunnen brengen om een serieus kampioenschap te organiseren. Dit heeft tot gevolg, dat er in die landen steeds sprake is van dezelfde renners die kampioen worden. Om daarin verandering aan te brengen zijn er 'open' kampioenschappen georganiseerd (buitenlanders mochten ook meedoen), gezamenlijke kampioenschappen (bv. Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg) of kampioenschappen voor alle categoriën.

Voor meer specifieke koersinformatie wordt verwezen naar de volgende pagina: InfoKoersen.aspx. Elke koers wordt daarin nader toegelicht (geschiedenis, bijzonderheden, etc.).